Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΩΝ - ΔΡΑΜΙΝΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΓΟΝΕΙΣ ΙΣΟΙ - ΓΟΝΕΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ


«Η πατρότητα είναι το ίδιο σημαντική με τη μητρότητα»

«Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος «η οικογένεια ως θεμέλιο συντηρήσεως και προαγωγής του έθνους, ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία
τελούν υπό την προστασία του κράτους». Παρατηρούμε ότι από το άρθρο 21 λείπει η λέξη «πατρότητα». Και το ερώτημα είναι: Δεν θα έπρεπε η μητρότητα, αλλά και η πατρότητα, που αποτελούν βασικές συνιστώσες για την ανάπτυξη μιας οικογένειας, να προστατεύονται από το ελληνικό Σύνταγμα; Γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση ανάμεσα σε μητέρα και πατέρα;», αναρωτήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης, σε ομιλία του στη Βουλή.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Ροντούλης, μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής:
«Η παραπάνω διάκριση δεν έχει μόνο κάποιες θεωρητικές επιπτώσεις στο ζήτημα της ισότητας δικαιωμάτων μεταξύ των δύο φύλων ή στο ζήτημα της ηθικής τάξης των πραγμάτων που πρέπει να αποκατασταθεί. Έχει πραγματικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.
Δύο κραυγαλέα παραδείγματα των δυσμενών διακρίσεων που υφίστανται οι Έλληνες πατεράδες λόγω του φύλου και της «παραλείψεως» που υπάρχει στο Σύνταγμα είναι τα εξής:
Πρώτον, ο πολύτεκνος πατέρας, σε αντίθεση με την πολύτεκνη μητέρα, δεν δικαιούται της ισόβιας τιμητικής σύνταξης των 132 ευρώ. Επιπροσθέτως, όταν η πολύτεκνη μητέρα αποβιώσει σταματάει εντελώς η παροχή του επιδόματος αυτού και δεν μεταβιβάζεται στον πολύτεκνο πατέρα, λες και αυτός δεν έχει καμία συνεισφορά στην ανατροφή των παιδιών.
Δεύτερον, στα τέλη του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την Ελλάδα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με την κατηγορία ότι παραβιάζουμε το άρθρο 141 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης περί ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών. Οι ευρωπαίοι είδαν, εξετάζοντας το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, ότι άλλα είναι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών και άλλα είναι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ανδρών, τουλάχιστον μέχρι πρότινος. Άρα, οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι υφίσταντο μία δυσμενή μεταχείριση εις βάρος τους λόγω του φύλου τους.
Τέλος, υπάρχει και κάτι ακόμη που είναι τραγικό. Στις περιπτώσεις που έχουμε διαζύγιο και πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα της επιμέλειας των τέκνων, οι αποφάσεις των δικαστηρίων κατά 99% θεωρούν τη μητέρα καταλληλότερη του πατέρα. Είναι τόσο εμπεδωμένη δε η αντίληψη αυτή, που όταν κάποιος πατέρας θέλει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να αναλάβει την επιμέλεια των τέκνων του, οι ίδιοι οι συνήγοροι δικηγόροι του, του λένε: «Μην πας, άδικος κόπος, γιατί και τη δίκη θα χάσεις και χρήματα θα χάσεις». Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει στις αίθουσες των δικαστηρίων διότι εμφανίζεται μία νέα τάξη ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία. Είναι τα ορφανά των δικαστηρίων, δηλαδή τα παιδιά που δεν μπορούν να δουν ούτε ένα Σαββατοκύριακο τον πατέρα τους, τη στιγμή που το αυτό δικαίωμα έχουν ακόμη και οι φυλακισμένοι βαρυποινίτες.Άρα, η πρόταση που κατατίθεται επισήμως στη Βουλή εκ μέρους του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι, στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή, στο άρθρο 21 του Συντάγματος να προστεθεί η λέξη «πατρότητα» και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να αλλάξει η εμπεδωμένη πρακτική των ελληνικών δικαστηρίων. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα διαιωνίζεται ένα καθεστώς δυσμενούς διάκρισης εις βάρος των Ελλήνων πατέρων», κατέληξε ο κ. Ροντούλης.